Стартира акция по даряване на рековалесцентна плазма за лечение на COVID-19. Рековалесцентна плазма може да се дари в Националния център по трансфузионна хематология. Това съобщиха от министерството на Здравеопазването в социалните мрежи. 

Желаещите да дарят рековалесцентна плазма и по този начин да помогнат за лечението на пациенти с COVID-19, могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология (София, ул. „Братя Миладинови“ 112). Плазмата съдържа антитела от преболедували.
Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 55 г., да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест; здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.
На място се снема подробна анамнеза и се правят изследвания за трансмисивни инфекции и за наличие на антитела срещу COVID-19.
Процедурата трае около 40 мин. Извършва се с апарат за плазмофереза – т.е. кръвта преминава през машина, която отделя плазмата. Манипулацията се осъществява чрез пункция на вената (както при кръводаряване) и не е болезнено.