Православната църква почита Светите братя Козма и Дамян днес. В България празникът е известен като Свети Врач и се чества като ден на билкаря и народния лечител. 

Редица легенди разказват за чудните изцеления на двамата братя, които били верни на клетвата да лекуват само с името Божие, без да взимат и грош за това. Веднъж излекували богата жена на име Паладия от тежка и неизлечима болест. Дълго време тя им предлагала скъпи дарове в знак на благодарност. Накрая Дамян взел три яйца - като символ на Светата троица. Козма се разсърдил и се отрекъл от брат си. Казал пред всички, че не иска да дели един гроб с него. Козма обаче пръв приключил земния си път. Когато Дамян починал, хората все пак решили да го положат до брат му, с когото цял живот дарявали живот и радост. Гробът им се намира в днешна Сирия. 

Днес празнуват всички врачки, баячки, билкари и народни лечители. Разпределят се билките, събрани на Еньовден - по една за всички болести. 

На тази дата се чества и храмовият празник на Кукленския манастир, който носи името на двамата братя. 

Ето какво още се е случило на 1 юли:

Залепват се първите пощенски марки

Първите залепващи се пощенски марки са пуснати през 1847 година в САЩ. Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс.  През 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки - "Черното пени", на които е изобразена кралица Виктория в профил. В България пощенски марки започват да се използват след Освобождението.

 

Джулай морнинг

Приветстваме първото юлско слънце. Начало на традицията поставя хипи движението, а посрещането на изгрева се свързва с очакването на ново начало и по-добро бъдеще. Името на празника се свързва и с песента July morning на легендарната рок група Uriah heep.

Великото народно събрание суспендира Търновската конституция

На 27 април 1881 година правителството на Петко Каравелов е свалено чрез преврат, в дъното на който стои княз Александър Батенберг. Причината е ограничените права, които Конституцията дава на княза. На 1 юли Великото народно събрание суспендира, или спира действието на Конституцията. Възможността за по-големи правомощия на Батенберг е коментирана неколкократно с руския император Александър Втори, но той се обявява категорично против. След неговата смърт Батенберг заминава за Русия и уговаря новия монарх да го подкрепи. Започва да се разглежда дори идеята за промяна на формата на управление, но в крайна сметка Великото народно събрание се произнася единствено за суспендирането на Конституцията. Батенберг получава изключителни права и управлява чрез укази в следващите 7 години. 

Теорията на относителността

На тази дата през 1905 година Алберт Айнщайн публикува своята статия Теорията на относителността. Самият термин е въведен от Макс Планк през 1906 г.

В историята на физиката се използва понякога за разграничаване на възгледите на Айнщайн, Минковски и техните последователи.

Първите Военновъздушни сили

Те са създадени през 1907 година в САЩ. Първоначално са част от армията, като се отделят в самостоятелен клон на Въоръжените сили 40 години по-късно. ВВС в САЩ са най-големите и модерно въоръжени военно-въздушни сили. Разполагат с 6 057 самолета, 400 безпилотни машини, 2 161 крилати ракети въздух-земя и 1 900 междуконтинентални балистични ракети. 

Казимир Функ открива витамините 

Това се случва през 1 911 година. На следващата година въвежда името „витамини“, след като изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество, което лекува болестта Бери-бери. Според полския учен те могат са лекуват и други заболявания.

През 1936 година определя молекулната структура на тиамина и изолира за пръв път никотинова киселина - витамин B3. Провежда изследвания и върху диабета, язвата и биохимията на рака.

Ражда се принцеса Даяна

В продължение на 10 години принцесата на Уелс е съпруга на принц Чарлз. Родена е в Норфолк през 1961 година. Приказната ѝ сватба с Чарлз се състои в катедралата "Св. Павел", когато принцесата е едва 20-годишна. 

В началото на 90-те години им започва да се разпада, което е превърнато в сензация от световните медии. На 3 декември 1993 Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. Чарлз подновява старата си връзка с Камила Паркър-Боулс. Попитана каква е ролята на Камила за разпадането на брака, Даяна отговаря: „Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено“. 

На 31 август 1997 Даяна умира след автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед и мениджъра по сигурността на хотел Риц – Париж, Анри Пол, който е шофирал наетия Мерцедес-Бенц през Париж, но бил преследван от папараци. Техният черен Мерцедес-Бенц S280 се блъска в тринадесетата колона на тунела. Двулентовият тунел е построен без метална бариера пред колоните. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

България въвежда Валутен борд 

Това се случва на днешния ден през 1997 година, по време на управлението на правителството на Иван Костов. По това време страната се намира в голяма икономическа криза, която води и до оставката на правителството на жан виденов.. Като основни проблеми за българската икономика, докарани от Жан Виденов, се сочи желанието му едновременно да запази работните места, да изплаща външния дълг и да контролира валутния курс. 

Българския лев е приравнен към германската марка (1 DEM = 1000 BGN).

Рожден ден днес имат Памела Андерсън, Лив Тайлър, певицата Анелия, спортистката Елена Тодорова, актрисата Хилари Бъртън.

На тази дата се отбелязва и Международният ден на архитекта.