Ужасяваща гледка посрещна пътуващите към Раднево от Стара Загора. Разпната като на кръст птица, обесена на уличен знак, вади очите на пътуващите и предизвика остри реакции на възмущение и погнуса.

Случката е от Разпети петък, но излезе на бял свят едва преди няколко часа. Дали това е безвкусна шега, можем само да гадаем.

Птицата обаче не е обикновена - става въпрос за розов пеликан. Видът е рядък и е включен в "Червената книга". Всяко гнездово находище на розови пеликани автоматично се обявява за защитена природна територия с най-строг режим на охрана.

Снимки на убитото зверски животно бяха пуснати във Facebook от Георги Дулев - доброволец към "Зелени Балкани".

Мъртвата птица е била забелязана от служител на "Пътна полиция", който е подал незабавно сигнал до дежурните в Община Раднево.

От там се свързали със съпругата на Дулев, която е служител в отдел "Екология" към общината.

Пред TrafficNews Дулев разказа, че гледката е била потресаваща - птицата е била мъртва може би от ден и половина и е била завързана за пътния знак така, че да стои изправена.

Дулев я свалил и веднага се обадил в Спасителния цетър за диви животни в Стара Загора, откъдето веднага изпратили експерт.

Към момента се извършва аутопсия на пернатото и предстои да се установят причините за смъртта на птицата.

Гаврата моментално беше заклеймена от потребителите, а потенциалният извършител беше обрисуван от негативни прилагателни.

По наша информация пеликанът е бил забалязан мъртъв в канавка още на 21-ви април. Полицията в Стара Загора проверява дали птицата е умраля сама, или е била блъсната от преминаваща кола.

Униформените разследват и кой е увисил мъртвата птица на пътния знак, почти пет дни, след като е била видяна в канавката.