От 21 октомври служителите в МВР започват регионални протести, които ще се проведат в няколко града в страната. Целта е по-високи доходи.

 "Някъде акциите ще са пред МВР-тата. Започваме от Варна на 21 октомври, следват Хасково, Видин, Пловдив и други, докато не почне преговорният процес. Поставили сме си срок до 8 ноември. Ако нямаме резултат, ще има и други форми на протест", заяви  заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов пред Bulgaria ON air.

Според него диалогът преди време е бил несъстоятелен. 

"Нямаме резултат за двете страни от опитите за диалог. Не сме седнали с членове на правителството. Напълно наясно сме, че само в рамките на МВР този въпрос не може да бъде решен". 

"Уведомени сме, че в проектожбюджета са предвидени 10%, което за нас е подигравка, защото за други администрации бяха до 30%", допълни Кузманов.

"Нашите колеги дори не могат да си планират вечерта в последните месеци", каза още Илия Кузманов. Според него проблемът е в Министерския съвет, там направили грешка.

"Положението е нетърпимо. Нещата ще ескалират, един от проблемите може да е и напускането на системата на МВР. Щатът е недостатъчен, не сме достатъчно. Продължителността на работната година се очертава да е 13-14 месеца, а за много колеги единият месец се очертава да не се плати. Тази година един месец за много колеги ще остане некомпенсиран и нещата не вървят към добре", обясни събеседникът.