COVID-19 оставя трайни следи у преболедувалите го и това вече се наблюдава при оздравели пациенти. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски. 

"Има признаци на фиброзиране на белия дроб 20 дни след оздравяване на пациента. Имаме пълни основания да смятаме, че остава следи при преболедувалите от двустранна бронхопневмония например", посочи шефът на Националния оперативен щаб.

Има покачване на броя на болните, категоричен е Мутафчийски. Той допълни, че такова увеличение има и при медиците, но не е страшно само че броят на инфектираните се увеличава, а проблем е, че и много хора не оценяват тяхната борба. 

Мутафчийски предупреди, че засега мерките няма да се разхлабват, защото това зависи от обстановката, която не предполага подобни действия. Освен това той посочи, че напоследък българите са започнали да неглижират сериозността на ситуацията с коронавируса. 

"Ако обществото покаже зрялост няма да има по-строги мерки. Сега тече една вълна на пълно пренебрегване на сериозността на заболяването и отричането на мерките", посочи Мутафчийски на въпрос дали се очаква блокада на градовете за почивните дни около 1 май. 

"Не сме съгласни с начина на изчисляване в Европа с химикала и листа. Когато се появи тенденция на устойчивост и намаляване на заболеваемостта, тогава можем да отворим парковете", това посочи ген. Мутафчийски и допълни, че отхлабването на мерките винаги се прави при условие, че всеки си дава сметка, че може да има покачване на случаите. 

По отношение на тестването, Мутафчийски посочи, че масовото тестване, такова каквото си го представят хората - от къща на къща - е невъзможно за изпълнение. Масово тестване е тестването на възможно по-голям брой хора около заболял, медицинския персонал, целеви групи и на случаен принцип, обясни генералът. Той посочи, че тенденцията по тестване вече дава резултати -  преди на 11 болни са регистрирани 2, а сега на 7 се откриват 2.

Шефът на ВМА посочи, че са променили тактиката, като към момента "всяко огнище се тушира колкото е възможно по-бързо, за да не допуснем разпространение". Мутафчийски допълни, че все още България разполагам с ресурса да го правим, но скоро може да не успяваме.

Винаги можем да изпуснем случай, до преди на 11 намираме 2, сега на 7 откриваме 2.

Масовото тестване на хората – от къща на къща – е  невезможно за изпълнение.