Опит за селфи – това е една от вероятните причини, довели до падането на 11-годишното момиченце от скалата над водопад Сучурум край Карлово в неделя. Детето първоначално е паднало във водите на реката, които са го повлекли във водоема на водопада.

„Мястото е много опасно и екстремно. Често деца ходят там. Получавали сме сигнали за такива, които са отишли, като в повечето случаи, те отиват там, за да си направят селфи. Може и това да е причината трите деца да са отишли там. Все още децата не са дали обяснение“, заяви директорът на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков на днешна пресконференция. 

В момента на инцидента край водопада е имало две двойки, които са били на излет. Младите мъже забелязали раницата на детето във водата, а след това и самото тяло. Единият от 29-годишните мъже е извършил опит да спаси детето, като се е гмурнал във водите. През това време неговата приятелка веднага е позвънила на спешния телефон 112.

При изкарването на тялото на момичето от водата, младият мъж не е установил жизнени функции. През това време е пристигнал и патрул на полицията, като единият от униформените заедно с младите мъже веднага са започнали процедури по реанимация. Благодарение на бързата им реакция, детето е върнато към живота. С пристигнала на място линейка, то незабавно е откарано в карловска болница, а оттам след преглед е транспортирано в УМБАЛ „Св. Георги“.

Междувременно спътниците на пострадалото момиченце – две нейни връстнички, са побягнали към гората от страх. Едното е позвънило на майка си, за да ѝ разкаже за случилото се. Жената от своя страна веднага е сигнализирала майката на пострадалото дете. Тя незабавно е пристигнала край водопада и е разказала на полицаите, че има още две деца в Балкана.

От МВР веднага са сформирали спасителна група, която да издири децата. След 30-40 минути обход, двете момиченца са били намерени върху висока скала. Униформените са свалили децата и са ги откарали в Карлово. И трите деца са без опасност за живота. 

„Мястото е много опасно и екстремно. Често деца ходят там. Получавали сме сигнали за такива, които са отишли, като в повечето случаи, те отиват там, за да си направят селфи. Може и това да е причината трите деца да са отишли там. Все още децата не са дали обяснение“, заяви директорът на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков.

Шефът на МВР Пловдив Атанас Илков описа постъпката на двете 29-годишни момчета като доблестна. Те, както и двамата полицаи, отзовали се първи на място, ще бъдат наградени в понеделник в Карлово.