Не е имало кибератаки по време на изборите. Това каза вътрешният министър Младен Маринов по време на форум за борба с киберпрестъпленията. Той заяви, че сигурността на вота е била добре организирана. Той обаче прогнозира, че неизбежно ще се увеличават случаите на кибератаки.

"Политиката, която води МВР срещу киберпрестъпността е да разширява експертизата по противодействие на престъпността. Тя е приоритет на вътрешното ведомство", обясни той.

По думите на Маринов онлайн бандитите не познават граници и се развива благодарение на глобализацията и различни кризи от най-различно естество - икономически, политически и социални.

"В днешно време киберпрестъпността съпътства всеки друг вид престъпност и в МВР я определят за приоритет и тяхна политика", обясни още Маринов.

Той е убеден, че всички от системата на МВР ще продължат да бъдат гарант за киберсигурността.

"С подкрепата на министър Маринов, секторът за киберпрестъпност нарасна в отдел. Киберпрестъпленията нанасят сериозни поражения на българския бизнес и изискват сериозна работа", разкри началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

"Проблем е законодателството у нас, защото Законът за електронните съобщения възпрепятства разследванията. Няколко текста в него, които предвиждат съвсем леки наказания, ограничават възможностите на разследващите", каза още Явор Колев.

Снимка: БГНЕС