Млада жена с трансплантирано преди три години сърце е починала след преждевременно раждане в дома си в петък през нощта, заяви за Дарик директорът на варненската АГ-болница доц. Емил Ковачев. Бебето е живо, теглото му е 2100 гр., но е в критично състояние – неонатолозите в здравното заведение се борят за живота му. Лекарите се съмняват, че бебето е аспирирало вода при раждането в домашни условия.

 
22-годишната жена родила в дома си в 3.00 ч. през нощта при неизяснени обстоятелства. Била е транспортирана в специализираната болница около 7.00ч. сутринта от екип на Спешна помощ с кръвно 30/0 и на практика в клинична смърт. Все още няма официални данни от аутопсията, но по думите на доц. Ковачев най-вероятно се касае за кардиогенен шок следствие на остра дясностранна сърдечна недостатъчност. В АГ-болницата са били безсилни да помогнат на жената.

При трансплантирано сърце бременността е строго противопоказна, но младата жена все пак е забременяла и вероятно е криела състоянието си от близките си.

По информация на сайта varnautre.bg, жената е родила в дома си на ул. “Кокиче” в Цветния квартал във Варна. Бременната се оплакала от болки в корема и близките й извикали бърза помощ. Пристигналият лекар дал обезболяващо и си тръгнал. Малко по-късно жената влязла в тоалетната и там родила. Скоро след това загубила съзнание.

Съпругът й отново извикал бърза помощ и пристигналият лекарски екип установил, жената е в безсъзнание, а детето е родено. Транспортирали я до АГ болницата, а не до специализирана реанимация, но вече било късно за нея.