"Очакваме увеличение на стойностите на заболелите, но 97-98% от системата ще продължи да учи присъствено. Надяваме се динамиката на броя заразени, с увеличението на средното репродуктивно число, определящо колко души заразява един, да се намали в последните седмици", това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Все пак обаче ще се вземат нови мерки - в областите в червената зона, т.е. тези с повишена заболеваемост, ще се забранят всички извънкласни срещи и съвети като родителски срещи, педагогически съвети, учителски квалификации, но и всички многодневни екскурзии. Тези, които могат да бъдат проведени онлайн, ще се провеждат, а другите ще бъдат отложени. Що се касае до екскурзиите, те ще бъдат забранени, ако има приспиване и пътуване повече време. Тоест остават позволени само еднодневни мероприятия в рамките на населените места. Забраната ще е в сила за всички "червени" области, а за останалите ще бъде препоръчителна. 

"Не предвиждаме цялостно затваряне на училища в системата. Ще се карантинират отделни паралелки. Там където има области в червено, ще предлагаме локални мерки - затваряне на повече паралелки или на училище", посочи ще министърът на образованието

Той даде пример училището "Св. Седмочисленици" в Търговище, където 5 и 12 клас временно ще се обучават в електронна среда. Там беше и смъртният случай на преподавател.

"Децата работят с психолози, контактните са карантинирани. Надвишена е онази степен на тревожност в резултат на смъртния случай на учителя. Има психоза в част от учителите и родители, но се надявам до седмица да утихне", посочи Вълчев и припомни, че подобни клъстери имаше в пловдивското село Скутаре и Габрово. 

"Няколко области са на прага на червените и следим ситуацията там, но като цяло няма да се взимат по рестриктивни мерки. Трябва да се спазват сегашните. Част от проблемите идват от това, ще не спазвахме мерките през последните месеци достатъчно мерките", обясни министърът.  

289 учители и 286 деца и ученици са броя на заразените от началото на учебната година. Учениците по-малко заболяват или карат коронавируса безсимптомно, посочи Вълчев. 

2 ноември ще бъде почивен за всички училища заради това, че 1 ноември се пада неделя.