Желанието е новата учебна година да започне присъствено, но е много рано да се правят такива прогози. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Дори и да има нова вълна на коронавируса, системата ще бъде много по-подготвена. Продължава техническото обезпечаване за евентуална следваща вълна. В системата обаче трябва да влязат повече ресурси. Трябва и да има ясни правила какво се прави по време на такава вълна. Няма планове за по-ранно започване на учебната година, свързано е с много тежка организация.", каза още той в ефира на БТВ.

По думите му повече яснота ще има най-рано в последните дни на август.

Според него обаче когато децата се връщат обратно в училище, те биват прекалено много натоварвани с контролни и класни.

Няма и особена причина кандидат-студентските изпити да не се проведат по класическия начин, естествено с по-големи отстояния между кандидатите при полагане на писмени изпити, каза още служебният министър на образованието. Според него обаче крайното решение за всичко това няма как да се вземе преди края на август. 

Анализът, който в момента се прави на образователната система, ще е готов до края на мандата както и списък от мерки. Ще използваме всички канали за комуникация, за да съберем информацията, каза проф. Денков.