Все още не е ясно дали т. нар.  „кредитна ваканция“ ще важи само за юридически лица или и за физически. Очаква се това решение да вземат банките у нас, като ще бъдат ясна и датата от която влиза сила у нас тази мярка. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Това е най-силната икономическа мярка, която сме въвели в момента,  над 9 млрд. кредити ще бъдат отсрочени. Това беше много очаквана мярка от бизнеса. Тя ще важи до 31 март – допуска се до 9 месеца разсрочване“, коментира министърът пред Нова телевизия.

Борисов насочи физическите лица да кандидатстват за безлихвен кредит.

„Заемите са до  6900 лв. – всички физически лица, които по-някакъв начин са били ощетени по време на тази кризата могат да се възползват. Очаква се да бъдат намалени критериите за теглене на заема на предстоящия министерски съвет“, заяви той.

В рамките на три месеца са били отпуснати от министерството на икономиката 1 млрд. 100 милиона в помощ на бизнеса.

 Той посочи, че малкия бизнес е можел да се възползва от мярката 3 -10 .

„Всеки който е пожелал е можел да достигне до нея и да вземе еднократно помощ от 3000 до 10 000 лв. Политиката ни е който има нужда и се е обърнал за помощ в тази икономическа криза да бъде подпомогнат. Служителите ни са работили денонощно и са разгледали  27 000 искания“, каза още Борисов.

Относно искането на ресторантьорския бранш за подпомагане на 80% от оборота и, той заяви, че в момента бизнеса се подпомага на два вектора.  

„Освен бизнеса се подпомагат и работниците, ние от една страна подпомагаме компанията, а от друга работника.  Намаляването на 9% на данъка даде своето отражение през лятото“, заяви министърът.