България една от най-слабо засегнатите държави от коронавируса, да не кажа най-незасегнатата. Винарски производители два пъти са увеличат износа си, посочи министър Десислава Танев. Днес тя представи част от мерките за подкрепа на земеделските производители.

По отношение конкретно на производителите на грозде, тя посочи, че се подготвя нова подкрепяща мярка за „бране на зелено“.

„Това означава да получиш компенсаторно плащане на декар, ако се сметне, че няма да може да се реализира продукцията и да се обере на заето. Очакваме одобрение на тази мярка“, посочи Танева.

Тя представи новата хоризонтална мярка ковид-19, а след това добави, че от днес има още възможности за земеделците, които до момента не са били облагодетелствани от мерките.

„Осигурени са всички възможности за предвижване, както на хората, заети в сектора, така и на стоки и суровини“, посочи Танев.

Сред наличните инструмента е новата мярка за земеделските производители, които от днес вече са в обхват на облагодетелстваните райони. Това касае земеделци, които не са били в предходните обхвати - 60 землища в 11 области по „Директни плащания 2020“. 57 от тези землища са отпаднали при дефинирането на предходната мярка по европейския регламент.

Освен това 3644 земеделски стопани, които до сега не са попадали сред мерките, първо ще получат компенсаторно плащане 25 евро на хектар. Гласувано е плащането да бъде възможно и за предходните две години.

За тютюнопроизводство и животновъдства с  овце и кози без селекционен контрол също се предвижда национална помощ да остане за същия период от 1+1 години.