Безработицата в страната продължава да намалява и към днешна база отчита намаление с над 37% на годишна база. Това посочи на отчет на служебното правителство министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Към момента безработицата е на ниво около 5,4%.

„Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който бе принудително поставена от мерките, които се налагаха срещу разпространението на коронавируса“, посочи министърът.

По думите му друг положителен фактор е, че заетостта също нараства, което означава, че са разкрити нови допълнителни работни места. Донев наблегна и на нуждите на трудовия пазар на дневен ред, а именно – служители на туристическия бранш.  

„В момента тече кампанията по набиране на работещи в сферата на туристическия бранш. Борсите посредничат между работодатели и активно търсещите работа, за да се подпомогне стартиралия летен сезон“, посочи Денев.

Той припомни, че от 1 юли стартират регионалните програми за заетостта, по които се очаква да бъдат отворени 2800 работни места. За тях ще бъдат наемани кадри в дългосрочна безработица, хора над 55-годишна възраст и младежи без квалификация.

Министърът успокои, че правителството ще продължи да търси механизми за подпомагане на бизнеса и заетостта. Така ще бъде удължена мярката 60/40.

Междувременно пенсионерите ще продължат да получават месечни добавки от 50 лева, което подпомага над 2,8 милиона възрастни хора. Надзорния съвет на НОИ ще индексира пенсиите на над 1,2 милиона пенсионери с 5%, но първо трябва решението да бъде прието от правителството.

„Продължаваме с мисъл за уязвимите групи от българското общество, чийто доход е под линията на бедност. По този повод продължава патронажната грижа за хора, които са лишени от възможността да се обслужват самостоятелно. Над 161 общини са сключили такива споразумения за оказване на тези грижи. Продължава програмата за топъл обяд, ресурсът по тази програма е почти на половина изчерпан, но е достатъчен, за да продължи до края на годината“, посочи Донев.