Мярката 60 на 30 спира регистрацията на нови безработни и ще спаси 172 000 работни места, заяви социалният министър Деница Сачева в ефира на БНТ. Продължават дискусиите и относно подобряването на някои от изискванията и параметрите на мярката.

Сачева каза, че тя ще продължи да работи след 30 юни, но тепърва ще се реши за кои сектори. Около 2500 българи, завърнали се от чужбина, са се регистрирали като безработни, стана ясно от думите на министър Сачева. Рано е, по мнението й, да се каже дали тези хора са потенциал за пазара на труда, но категорично не са пречка за бюджета за безработица.

Все още не е ясно дали ще се въведе карантинен отпуск за родителите. 250 милиона лева би струвала подобна мярка за родителите заради това, че не работят детски ясли, градини и училища. Опитваме се да бъде максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят, подчерта още Деница Сачева.

Намалява броят на лицата, които се регистрират като безработни, подчерта тя. Дневно са около 3000 души, но по причина коронавирус са 1500 души.

28 000 теста трябва да бъдат направени в социалните домове. 15 000 са настанените там, останалите са персонал.

Индексирането на пенсиите от 1 юли няма да бъде отложено, увери още социалният министър.