Медицински университет-Пловдив работи съвместно с мрежа от колабориращи американски университети, но безспорно най-мащабно и успешно с Университета в Тенеси.

Гост в МУ-Пловдив беше проф. д-р Георги Петков. Той е Ръководител на Катедра „Фармацевтични науки“ в Колежа по Фармация към Университета в Тенеси, САЩ. Има дългогодишен преподавателски опит в университетите в Южна Каролина и във Върмонт.

„Моята научноизследователска програма е в областта на урологията. Тук съм във връзка с колаборацията с колегите от  МУ-Пловдив и нашето дългосрочно сътрудничество с преподавателска и изследователска дейност”, обясни проф. д-р Георги Петков от Университета в Тенеси.

Първият значим акт на партньорство между двата университета е включването им в международната мрежа GOHI през 2013 г., когато започва период на американски и български мобилности както на ръководен персонал и преподаватели, така и на студенти. Още самото си начало това сътрудничеството се характеризира с експлозивност и резултатност.

„Качеството на обучението в Медицински университет-Пловдив е на световно ниво и по отношение на технологиите , които имаме в Тенеси. Тук има програма на английски език, затова е много лесно за мен да преподавам лекциите си на английски”, подчерта още проф. Петков.

Съответствие между двата университета е налице и при работата на техните фармацевтични факултети, по-конкретно във фокуса на работа на проф. Георги Петков от Университета в Тенеси (физиология на гладката мускулатура) и проф. Загорчев от МУ-Пловдив (физиология на напречно-набраздената мускулатура). В резултат студент, подготвен от проф. Загорчев, вече осъществи стаж в лабораторията на проф. Петков.

„Мобилностите за студенти включват едномесечни научно-изследователски стажове в Университета в Тенеси и обучения по различни проектни линии”, съобщи ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

За периода 2015 - 2017 година са осъществени мобилности на 7 студенти от Факултета по дентална медицина. През 2018 година са първите мобилности на студенти от Фармацевтичния факултет и договорености между български и американски преподаватели в областта на фармацията.

„Посланието ми към преподавателите и студентите е да бъдат оптимисти, да имат вяра в бъдещето, в науката и в развитието на човечеството”, допълни проф. Георги Петков.

Университетът в Тенеси и Медицински университет-Пловдив започнаха работа по трансфер на технологии в областта на денталната медицина.

„С гордост може да съобщим, че вече имаме заявление за регистриране на патент в щата Тенеси от д-р Андонов, асистент във Факултета по дентална медицина”, съобщи проф. д-р Мариана Мурджева.

„Междуинституционалните връзки между двата университета безспорно се базират на добри междуличностни взаимоотношения. И тук е мястото да изкажа благодарност на проф. Георги Петков, който има значителен принос за осъществяване на образователните и научно-изследователските мобилности.”, заяви още ректорът на МУ-Пловдив.

Проф. Петков е организатор и ръководител на редица изследователски конференции и симпозиуми в национален и международен план. Той има над 110 публикувани резюмета, представени на национални и международни научни срещи.