Десетки се включиха в инициативата "Извърви километър в нейните обувки" днес пред НДК. За да обърнат внимание върху проблема с домашното насилие и своята съпричастност с пострадалите жени, мъже влязоха в обувки на токчета, съобщи dnes.bg.

Тази година проявата в България е за 6-и пореден път, обясни Радостина Георгиева от Български хелзински комитет.

"Днес ще се съберем заедно, за да поискаме от държавата по-сериозен ангажимент - да отдели повече средства за финансирането на проекти, осигуряващи защита", допълни тя.

Преди дни стана ясно, че само в рамките на 2017 г. районните съдилища в страната са издали 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие.

На фона на това на територията на страната има едва 5 кризисни центъра за възрастни с общ капацитет от 54 легла, където засегнатите от домашно насилие или трафик хора могат да получат временно настаняване, психологическо и правно консултиране. Това означава, че тази услуга е налична за 1 на всеки 50 пострадали лица.

През 2018 г. държавата е отделила едва 450 000 лв. за финансиране на проекти, осигуряващи защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и социално, психологическо и правно консултиране.