Повече от половината от българите одобряват новите Ковид мерки, които са в сила от събота. Ще "укротим" ли заразата с частичното затваряне на държавата?

"Според официалните данни в момента имаме повече починали от Китай. Локдаунът ще проработи, голямата опасност е какво ще стане по Коледа. Вече виждам резултати, които са още от връщането на гимназистите вкъщи", каза математикът и преподавател по информационни технологии д-р Лъчезар Томов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много хора не знаят как да спазват дистанция и да носят маските, заради което е напълно възможно да има две вълни - по Коледа и по Нова година.

"Процентът на хоспитализации е около 2 до 6-7%. Когато няма работеща здравна система, има много болни хора, които се лекуват вкъщи. Смъртността у нас е висока, което кара хората да надценяват броя заразени", обясни математикът.

Според него ако има масово тестване и изолация, може да падне броят на смъртността. 

"Ако се комбинира тестване с изваждане на позитивните, може да е много рязък спадът, както в Австралия. В Англия много закъсняха с мерките. Няма съгласие в обществото за това, което трябва да се случи", коментира д-р Тoмов.

Той добави, че сега пълно затваряне изглежда много "скъпо" и би продължило по-дълго.

"Примерите, които дават други държави, ще убедят хората, че дори от икономическа гледна точка би било добре, ако се изчисти напълно вируса, дори и за няколко месеца. Не е вероятно да се чака колективен имунитет до Нова година, също така има проблем с колективния имунитет за непознат вирус. Не се знае колко трае имунитетът", отбеляза д-р Томов.

Той подчерта, че няколко пъти на Запад са надценили броя на заразените хора.

"Смятаха в Испания, че имат много заразени - оказаха се само 5% до август месец. В САЩ оценката до момента е за 10-15% заразени, което е много далече от стаден имунитет. Заразяване се случва много често в дома, там няма много хора, но се стои много дълго на едно място. Не бива да има големи домашни събирания между непознати хора. Съветвам да не се пускат климатици в офиси", допълни математикът.