Масово българи са подсъдими за трафик на мигранти в Гърция. В много от случаите те са продали камион или микробус, който новият собственик не е вписал на свое име. Гръцките власти без разследване ги привличат като обвиняеми, защото микробусът или камиона по документи се водят на тяхно име.

Един от тях е на Николай Иванов от Враца, автомонтьор. Преди две години обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци.

Новите купувачи не го пререгистрират на тяхно име. 2 години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти, предаде БТВ.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. На първа инстанция е осъден на 25 години затвор – тежка каторга без замяна. На втора инстанция получава 17 години затвор с право да се отплати – по 5 евро на ден. Сега ще обжалва пред трета инстанция. Досега семейството му е платило 15 хил. лв. за адвокати, трябва да дадат още 7 хил. лв. за делото на трета инстанция. Писали са до всички институции в България, но им отговорили, че държавата не може да се ангажира, защото делото е от частен правен характер.

Още по-фрапиращ е казуса на Милен Маринов, който отдава коли под наем. В един от дадените под наем автомобили – на Антон Марков от ромския квартал „Нов път” във Видин, са открити 30 мигранти на територията на Гърция. Обвинен е Милен Маринов. Никой не е търсил Антон Марков.

Според Маринов гръцките институции действат съвсем тенденциозно.

Това са сложни казуси и не са само в отговорностите на Министерството на външните работи, коментира Бойко Христов, началник на дирекция „Ситуационен център” към Външното министерство. Той уточни, че посланиците и дипломатите не могат да се явяват като страна по дела.

Съветът на Христов е българите да се явяват на дела, когато са призовани в Гърция. По думите му  такива дела приключват бързо в полза на нашите съграждани.