Социалните мрежи са най-удобният начин за търговска дейност. Достигаш до голям брой хора за много кратко време и можеш да продадеш абсолютно всичко - от стари дрехи до стар автомобил.

Някои търговци обаче решават да продават и собствена продукция и в интернет пространството се появяват обяви за домашно сирене, кисело мляко и дори месо. Стои въпросът дали и как е регламентирана продажбата и сертифицирана ли е продукцията им?

Някои разнасят собственото производство лично, но нещата стават малко по-съмнителни, когато размяната става чрез куриер. Да си купиш сирене от случаен потребител в мрежата и той да ти го изпрати до другия край на България без етикет, без сертификат и без… гаранция за качество е доста рисковано, но пък изглежда и достатъчно привлекателна оферта за голяма част от хората в социалните мрежи.

Риск има, но изглежда потребителите масово остават доволни от различните търговци. Има, разбира се, и такива, които се оказват излъгани. Уж гаранция за качество, уж домашна и вкусна продукция, а онова, което пристига по пощата изведнъж се оказва по-лошо от онова, което сте купили от магазина, само преди дни. И така не само сте с 10 лв. по-малко, но и излагате здравето си на риск.

И наш екип попадна на подобен случай. Жена в социалните мрежи, представяща се за Калина Александрова, пуска обяви в различни групи във Facebook, според които продава домашно приготвено сирене от овче мляко. Продуктът е на цена 100 лв. за 10 кг. или иначе казано - 10 лв. на килограм.

До тук всичко изглежда в норма. Под една от обявите, обаче, потърпевш потребител алармира, че продуктът изобщо не е качествен - сиренето било кисело, течно в средата.

"Аз ви гласувах доверие, а вие се подигравате. Не е честно от ваша страна и искате 10 лв. за боклуци", написа разгневената потребителка.

В действителност няколко потребители алармират, че продукцията на жената е съмнителна. Нямало етикети, нямало сертификати, нямало никаква информация за вложената в продукта суровина. За качеството се разбира едва след пристигането на куриера.

Свързахме се с жената, която произвежда сиренето. Рецептата била оригинална още от времето на баба и, а самата Калина се занимавала с производството на млечния продукт от над 20 години. Сиренето се правело в домашни условия. Сертификат, обаче, няма.

"В магазините като има сертификат, пак ги дават по новините всеки ден за фалшиво сирене и месо", сподели Калина пред TrafficNews.

Коментарът на недоволните потребители си обяснява със завист и заяви, че снимката на некачественото сирене не е на нейно производство. Веднага след това самата администраторка на една от страниците си uупила от продукта и останала доволна.

Оказва се, че ситуацията е "дума срещу дума", а рискът, който поемат потребителите, е изцяло на тяхна отговорност.

На Великден търговията с яйца и козунаци във Facebook също е в разгара си. Агнешкото месо също се предлага и се търси добре, точно преди Гергьовден. Месото върви по 6 лв. килограма, а търговецът твърди, че животните са отгледани с екологично чиста храна и в екологично чист район. Гаранция за това, обаче, няма.