Европол стартира мащабна кампания, в която разпространява лицата на 19-те най-опасни сексуални престъпници в Европейския съюз. Целта - да бъдат задържани в най-кратки срокове. 

Сред 19-те бегълци, които попадат във фокуса на вниманието, е и българинът Пламен Митрев. От Митрев няма и следа към днешна дата, въпреки присъдата му и зверствата, които е извършил. В периода от 30.10.1997 г. до 09.11.1997 г. той отвлича и изнасилва брутално четири жени. Осъден е за всяко едно от извършените престъпления, а най-тежката му присъда е 14 години затвор.

Снимките на още 18 от най-страховитите сексуални насилници са обединени в сайт за издирване на бегълци от правосъдието - „Най-търсените в Европа“ /EU Most Wanted/. 

"Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези бегълци! В Европейския съюз, в полицията на всеки две минути постъпва сигнал за сексуално престъпление, било то изнасилване, сексуално насилие или нападение. Никой не е застрахован, но жените и децата най-често стават жертви на тези посегателства. За да насочи вниманието към извършителите на подобни престъпления, Европол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа.Докато приключите с четенето на този текст, най-вероятно поне едно насилствено сексуално престъпление вече е било докладвано някъде в ЕС. Нека не губим повече време!", призовават от службата. 

Органите на реда от Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Испания, Швеция и Обединеното кралство се присъединиха към този онлайн призив. В продължение на четири седмици правоприлагащите органи ще разпространяват изображенията онлайн и в социалните мрежи.  

Ако разпознаете един от най-търсените сексуални престъпници, включени в кампанията, бихте могли да помогнете да направите Европа по-безопасна. Всяка информация може да изпратите анонимно чрез уебсайта за издирване на бегължите и тя ще бъде споделена директно с разследващите на национално ниво, издирващи беглеца.

Сред издирваните в бюлетина за най-опасни престъпници са още двама българи. Под дърво и камък се търси Светлозар Стоилов за убийството на студента Стоян Балтов, извъшрено на 5 декември 2008. Стоилов е осъден на 18 години затвор. Вторият престъпник е Антон Петковски, осъден на доживотен затвор за зверския разстрел на благоевградския бизнесмен Ангел Христов и убийството на съучастника му, видян при нападението - Емил Николов-Мъдака. Зверството е от 2001, а след 10 години дело осъденият се изпари от лицето на земята. 

От стартирането на проекта за издирване на престъпници през 2016 г. бяха арестувани 91 души, като поне за 33 от задържанията са помогнали анонимни сигнали. В поне 33 случая това се дължи на информация, получена от хора, посетили уебсайта.

„Най-търсените в Европа“ е инициатива на Европейската мрежа за активно търсене на бегълци (ENFAST) с активната подкрепа на Европол. Всички членове на ENFAST са специализирани в намирането на избягали престъпници, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на европейски заповеди за арест.

Ето и снимките на бегълците, сред тях изнасилвачи, занимаващи се с детска порнография и други секуални престъпления срещу деца: