Министърът на туризма и вицепремиер Марияна Николова коментира пред Нова телевизия какви са загубите за бранша и как се справя той със ситуацията.

"Мерките бяха навременни, дисциплината на хората е много важна в настоящия случай. Трябва да спазваме мерките, за да можем да посрещаме празниците с любимите хора. По искане на бранша имаше питане дали може в ресторанта на хотелите да се извършва храненето за гостите на хотела. На този етап няма позиция по въпроса и може да има присъствено хранене само за служителите на хотела. В момента се доставя кетъринг услуга по стаите. Мерките в ски курортите се спазват. Банско вече е подготвен, знаете там имаше ситуация и градът беше затворен. Никой не би направил грешка и не би си позволил да сгреши. Над 1 милиард лева са загубите на зимните ни курорти."

"Ние отчитаме значителен спад на резервациите. Имахме 49% спад от български туристи, сега е от 40%. 80% е спадът от страна на чуждите туристи. Ще има възможност курортите от съседните държави да дойдат при нас и мисля, че те ще изберат нашите курорти. Ние трябва да бъдем дисциплинирани, за да можем на 21 декември да отворим. По отношение на бизнеса никоя държава не би била готова да каже какви ще са загубите Близо 730 милиарда долара са загубите в световен мащаб. Мерките, с които ще подпомагаме хората възлизат на над 2 милиарда лева. От понеделник ще заработи нова икономическа мярка от 170 милиона лева. Бюджетът не е яма, от която постоянно да вадим."

"Ще могат и туроператорите да се възползват. Има вариация и за лица, които са на граждански договор и безработни. Бизнесът е един и за всеки един трябва да има помощ. Разчитам, че и нашият бранш ще бъде гъвкав и в кандидатстването на мерките. Тази идея за ковид хотели беше застъпена. Между 3000 и 5000 бройки можем да осигурим, но тук не става въпрос за лечебни центрове, а за хора, които са с леки симптоми или са карантинирани. На този етап не е нужно. Ние одобрихме карантините хотели още през лятото. На Слънчев бряг и Златни пясъци имаше четири хотела, които бяха предвидени. За щастие нямахме заразени и не се наложи използването им. Към настоящия момент границите ни ще останат отворени. Ще се изисква PCR тестове ако случаите се увеличават."