Родопското село Широка лъка буквално се пръска по шевовете днес. Причината е празникът на Майсторлъшките мезета, който се провежда всяка година в началото на февруари в китното селце.

Гайди огласяват Широка лъка още от сутринта, а местни и туристи извиват опашки около майсторите, за да опитат от традиционните мезета. Тази година събитието е и с благотворителен характер - събират се пари за семейството, останало без дом след пожара в село Момчиловци.

Един от майсторите в областта е дядо Георги, който има дългогодишен опит с правенето на мезета за ценители.

"Баща ми гледаше животни и той ми предаде занаята, имахме прасета, крави, овце. Откакто излязох от казармата, от 62 година правя майсторлъшки мезета по стара семейна рецепта. Тайната на мезетата е животното да се храни възможно най-малко със смеси. Хранихме животните с ръж, ечемик, събирахме сено. Мелехме на воденицата фуражи, а през лятото пасяха по поляните, далече от селото и замърсяването, пиеха бистра вода от изворите", разказва дядо Георги пред репортер на TrafficNews.bg.

Той сподели, че най-хубавата сланина става от домашно прасе, което се е "самоиздържало".

 "Да е пасло по баира, да не е стояло в кочина. Така сланината става по-тънка, но по крехка и вкусна", добавя още майсторът.

Семейната рецепта за направата на сланина се променя през годините и става все по-добра. С много уговорки той разкри и тайната за направата й. Дали е запазил нещо в тайна обаче знае само той.

 "Сланината се налага в сол и престоява. Много важни са подправките и мерудиите. Слага се магданоз, черен пипер, малко червен пипер, чесън, лук и накрая се залива със сок от лимон, за да стане по-крехка и леко кисела. Така става идеално мезе за вино и ракия", коментира родопчанинът.

Тази година той се е подготвил със сланина, кървавица, бабек, филе от домашно и диво прасе, домашна луканка и агнешко чеверме.

Мезетата са на голяма почит в Широка лъка, всеки майстор се хвали, че неговото е най-хубавото, така от междусъседски спор се слага и началото и на празника на Майсторлъшките мезета. Прииждат хора от близкита села, Пампорово и дори чужденци. Всички минават и опитват от масите, които са препълнени с деликатеси и накрая гласуват за своя фаворит.

 Тази година в състезанието се включиха 6 участници. И всички бързат да опитат чудните мезета. Дядо Георги от Широка лъка шеговито приканва със сланина за хора със холестерол от ляво и обикновената от дясно. В крайна сметка сланината е една, но е толкова хубава и крехка, че никой не трябва да пропусне да я опита.

Дядо Георги вече не гледа животни, но сподели шеговито, че "козите се гледат в Средна гора, конете в Куковица, млякото е от Момчиловци, овцете са в Гела, а истинските майсторлъшки мезета си остават в Широка лъка"

 „Широка лъка се слави като място с отлични майстори на тънките мезета за ракия и вино. Борбата е много оспорвана. Хвалят се в Смилян с фасул, Момчиловци с кисело мляко, Чепеларе с картофи, а ние в Широка лъка си обичаме майсторлъшки мезета“, коментира шеговито кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Състезателите са се подготвили и подобаващо с всякакви месни и млечни деликатеси.

Плодовете са под формата на пивко мерло, а единственият зеленчук на скарата, до вкусния ръчен хляб от фурната на Широка лъка е леко препечен лук.