Майката, която публикува клип във фейсбук - как бие детето си, искала да отмъсти на бащата. Тя търсила неговото внимание и си мислила, че по този начин ще успее да го постигне. Това заяви социален работник, който е разговарял вчера с жената. Агенцията за социално подпомагане се самосезира и започна спешна проверка по случая с малтретираното в Перник дете. За случая се разбра от клип в социалните мрежи. Веднага социални работници и служители на 1 РПУ в града са отишли на адреса на 32-годишната жена и 3-годишната й дъщеря. Те са отведени в районното управление и с тях са работили специалисти от Детска педагогическа стая. За детето е предприета мярка "полицейска закрила". То е временно настанено в Център за настаняване от семеен тип в града.

„Условията в дома на майката са добри, но съседи сигнализираха, че това не се случва за пръв път и приветстваха прибирането на майката“, каза социалният работник.

От днес започва издирването на бащата, както и другите близки и роднини. Ако такива бъдат намерени и са съгласни да полагат грижи за малкото момиче, то ще бъде настанено при тях.

„В момента детето е настанено в приемно семейство, за да е във възможно най-близка среда. В случай, че някой от роднините му се съгласи и има необходимите условия, то детето ще бъде настанено при тях“, заяви социалният министър Деница Сачева пред БТВ.

Тя призова още всички, които са публикували клипа да го изтрият, за да може да бъде съхранена неговата самоличност.

„Целта е постигната. Нека да запазим максимално спокойствието на детето. Реакция има и нещата няма да бъдат оставени така“, каза още Сачева.

Бащата, който не живее с жената, е предоставил този видеоклип на негова близка, за да го публикува в социалните мрежи и така да предизвика реакцията на обществото и институциите.

По неофициална информация бащата също е задържан, тъй като се смята за съучастник. Също по неофициална информация има и други записи за насилие над детето за насилие от страна на майката, с които бащата е разполагал отдавна, но не е сигнализирал навреме институциите.