Курортът Свети Константин над Пещера донесе радост и прохлада на хиляди българи, които избраха да се хванат на българското хоро. Днес и утре се провежда Националния фолклорен събор, който съчетава пъстротата на българската народна музика, традиционни занаяти и вкусно хапване.

От рано сутринта поляните край курорта се огласят от талантливите момчета и момичета, дошли от цяла България. Майстори показват ръчно изработени бижута, грънци, дървени изделия, икони, народни носии, ножове. На скарите цвърчат пресни пържоли, кюфтета и кебапчета, агънца и прасенца се въртят на чеверметата.

Новото тази година е, че част от групите ще демонстрират и стари български обичаи. Участниците ще бъдат оценявани от 5-членно професионално жури. За разлика от предишните години, тази година в края на всеки от двата дни ще има церемонии по награждаване. Освен участието на групи от цялата страна, по традиция има богата културна програма с участието на народен оркестър, фолклорен изпълнител и танцов ансамбъл. В момента организаторите подготвят и кладата за традиционния огън, който ще бъде запален довечера