В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права. Не може всеки един родител да бъде подозиран за тормоз над децата си и всеки съсед да може да се обади и да му вземат децата. Това искахме да се избегне с позицията на Синода.

Това коментира по време на посещението си във Варна Ловчанският митрополит Гавриил във връзка със становището на Светия Синод за Националната стратегия на детето.

Църквата обърна палачинката за шамарите, патриархът бесенСтановището за Стратегията за детето изобщо не било обсъждано от Синода, дядо Гавриил си изми ръцете със сътрудничка


"Ако се докаже, че родителите се държат лошо, това е друго. В България родителите възпитават децата си - не ги тормозят. Те обичат децата си. Когато имаме изключение е друго, но то трябва да се докаже", посочи той.

Митрополит Гавриил обясни, че тъй като крайният срок за качване на сайта на Министерския съвет е бил много кратък, в старанието си да го спазят, от Синода са пуснали предизвикалия полемики текст, който впоследствие бе свален.

Според Ловчанския митрополит заседание на Синода по темата не е имало. По думите му такова се планира в края на февруари и на него със сигурност ще бъде обсъден нов текст.

Синодът на купон във Варна, не е обсъждал шамарите за деца50-годишен юбилей на дядо Йоан събра във Варна патриарх Неофит и повечето владици

"Инициативата е моя. Все пак Светият синод да има позиция. Не става въпрос да има шамари, а да не се стигне до другата крайност, както в някои страни децата се вземат от родителите за щяло и нещяло, както е в Норвегия например. А там дори не се доказва. Знаете ли, че има училища в чужбина, в които се призовава: "Ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон" и така децата плашат родителите си. Ние сме против това", обясни той.

Според владиката и у нас нещата могат да тръгнат натам, а ролята на Църквата е да не го позволява. "Искаме децата да имат права, но и родителите да имат права. Изключения са родителите у нас, които проявяват насилие", каза още митрополит Гавриил.

Снимка: Официален сайт на Св. Синод на Българската Патриаршия