Два протеста с един общ знаменател извадиха на улицата хиляди българи вчера. Общият знаменател е фигурата на кандидата за главен прокурор на държавата Иван Гешев. В 17 часа по Ларгото в София мина шествието  под надслов "Марш за законност: За Гешев, против олигархията". Два часа по-късно пред Съдебната палата се събраха хора от видимо различни социални групи, които протестираха срещу кандидатурата на Гешев. 

Макар, че повечето криеха лицата си, сред участниците в протестите имаше доста любопитни фигури. По-атрактивните определено бяха пред Съдебната палата, където наред с протестиращите имаше мъже с черни дрехи, които отказваха да застанат пред камера и няколко групи роми, които издигнаха плакати срещу Гешев. Освен че обявиха Гешев за расист , те настояваха и за свобода за скандалноизвестния кмет на Галиче Ценко Чоков. 

Криминални герои и хора с тежки присъди засече камерата на TrafficNews

Сред най-атрактивните участници в митинга пред Съдебната палата бяха около 50 души от село Галиче. Те бяха предвождани от Цветелина Нелова, жена на бившия кмет на селото Ценко Чоков, който е под домашен арест заради обвинение, че е предвождал организирана престъпна група за рекет, лихварство и палежи.

„Протестираме против своеволията на прокуратурата. Цялото ми семейство сме потърпевши вече доста години специално от специализираната прокуратура и от Иван Гешев. Затова протестираме срещу неговия избор за главен прокурор”, обясни половинката на кмета Чоков. Свитата й включваше предимно роми с ланци и татуировки, които държаха плакати със задраскания лик на Гешев.

Прочитането на изписаните лозунги обаче беше трудна мисия за застъпниците на Чоков. Сред тях беше и Салко Касъмов, който е подсъдим заедно с бившия кмет.

Ако не беше в затвора, вероятно срещу Гешев щеше да протестира и наркобосът Димитър Желязков-Митьо Очите. В челните редици на митинга беше дъщеря му Станислава Желязкова.   

 „Тук сме, за да протестираме срещу кандидатурата на Иван Гешев и като цяло срещу системата, защото те нагласят хората както мен и баща ми в случая.

Видяхте как на две инстанции ни върнаха обвинителния акт, който е абсолютно нескопосан. И много се надявам да възтържествува справедливостта“, заяви Станислава, която също е обвиняема като участник в  организираната престъпна група на баща й.

 Да подкрепят протестиращите пред Съдебната палата се появиха и осъдената за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. „Няма как да се избере за главен прокурор човек, който е допуснал поне 20 грешки в концепцията си и е в конфликт на интереси с основни свидетели по делото. Смятаме, че трябва да има нормален демократичен избор за главен прокурор и да се реформира правосъдната система. Не може лъжец да е главен прокурор“, заяви  Петрова. 

„Ние сме за справедливост и за правосъдие, което е независимо. Против сме Гешев да е главен прокурор, тъй като той няма необходимия опит”, добави и Иванчева, Минути по -късно в медиите изтекоха сканирани копия на чатове, според които бившата кметица е замесена в опит за сваляне на правителството. 

Сред най-мълчаливите участници в митинга пред Съдебната палата бяха късо подстригани здрави момчета в черни фланелки, които носеха плакати на гражданско движение „Боец”. Неговият лидер Георги Георгиев се закани в четвъртък да блокира Съдебната палата безсрочно, докато кабинетът не подаде оставка и не бъде оттеглена номинацията на Гешев.

В контрапротеста пък най-дейна беше главната редакторка на агенция ПИК Звездомира Мастагаркова, която ръководеше с мегафон предимно младите хора, скандиращи „Гешев е закон и власт” и „Гешев е законът”.

За ужас на софиянци протестът и контрапротестът ще продължат днес и утре, което превръща в кошмар преминаването в района на Ларгото и Съдебната палата. 

Ето и коментарите на част от участниците в протестите: