Бързи скринингови тестове за COVID-19 да се правят на всеки пациент преди прием в болница независимо от заболяването, с което предстои да бъде хоспитализиран. За това ще настоява Управителният съвет на Българския лекарски съюз при старта на преговорите с представителите на здравната каса утре, 3 юли. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов пред clinica.bg

Срещата е във връзка с предстоящото подписване на извънредния анекс към НРД, най-вече във връзка с промени в заплащането на лечението на COVID-19.

„Става въпрос за скринингови и имунологични тестове, както и PCR пулове, които са по-евтини от индивидуалните сега и стават много по-бързо", каза д-р Борисов. За пример той посочи имунологичните, резултатът от които става ясен в рамките на 20-40 минути.

„Вярно, достоверността им е по-ниска – 50-60 на сто, но все пак е нещо при положение, че другите тестове са по-скъпи и резултатът е ясен след 24 часа", допълни главният секретар на БЛС.

Лекарски съюз ще настоява и за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19. Сега за преминал болен по нея здравната каса плаща по 618 лева.

„Ще искаме тя да бъде увеличена около 100 процента, каза д-р Стоян Борисов. – Само по тази пътека няма фиксиран минимален престой", допълни той. По думите му възможно е съсловната организация да поиска дори цена на ден. Мотивацията за това е, че хоспитализацията на пациент с COVID-19 е 20 дни, което е много.

Практиката сега е след преценка на лекуващият лекар, според клинично подобрение, пациентът да покаже отрицателен PCR тест и едва след това да бъде изписан. Има обаче и случаи на положителни резултати и на 20-ия ден, въпреки че клиничните им показатели са в норма. „Предлагаме тези пациенти да бъдат изписани и да останат под карантина вкъщи до отрицателен резултат на теста", каза още д-р Борисов.

Към момента от НЗОК не са коментирани исканията на БЛС за увеличаване на клиничната пътека и за поемане и на скрининговите тестове преди прием в болница.