Медикът Анджелик Кутзи е първата в света открила щама Омикрон. Според нея според данните Южна Африка би трябвало да излиза от вълната.

Изглежда, че излизаме от вълната. Заразените вчера бяха около 2000, така че определено отстъпва. Имаме и много ниска смъртност - на ден около 100 случая, а понякога и по-малко, споделя д-р Кутзи.

По думите й, клиничните симптоми са много по-леки, заразените с Омикрон пациенти нямат нужда от лечение с кислороден апарат.

Ако сте ваксинирани, дори да имате хронични заболявания или сте с наднормено тегло, вероятно ще преминете много по-леко, ако сте заразени с Омикрон, допълни тя.

При неваксинираните много по-често се налага интензивно лечение в болница.

Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица.

Много важно е хората да знаят кога да си направят тест.

Ако вчера сте били добре и тази сутрин се събуждате с подобни симптоми, не се тествайте веднага. Изчакайте поне 24 часа и в този период се самоизолирайте. На следващия ден направете бърз тест. Ако той е отрицателен, изчакайте 3 дни и повторете. Но ако е положителен, значи е положителен.Ако се събудите с подобни симптоми, които продължават 5-6 дни и не се чувствате добре след толкова дни, не трябва да правите повече бърз тест. Вече трябва да направите PCR, защото бързият може да е фалшиво отрицателен.

Вирусът може да стане ендемичен, с по-леки симптоми, но това не означава, че няма да има хора, които да го изкарат тежко, посочи още д-р Кутзи.