Поредно недоволство отправено към системата на здравеопазването. Протестиращи лекари, медицински сестри и родители на болни деца блокираха ключово кръстовище в София и настояха лимитета за детско здравеопазване да отпаднат.

Недоволните се събраха на пешеходния светофар на бул. "Иван Гешов" и блокираха движението и поискаха да се промени на статута на специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", както и да се увеличат възнагражденията на работещите в здравната сфера.

Искането за промяна в статута на болницата е провокирано от факта, че в момента здравното заведение се финансира само чрез Здравната каса. Ако статутът се промени, то това ще даде възможност за пълно финансиране на болницата от страна на Министерство на здравеопазването, обясняват протестиращи лекари през "Дарик радио".

Казусът, който предизвиква недоволството, е от няколко месеца. В здравното заведение има отделения, които са запълнени, но има и такива със свободни легла. Оказва се, че болницата не може да прехвърля пациенти от едно отделение в друго, макар да има тази възможност, защото иначе Здравната каса няма да поеме лечението.

Затова и преди дни Надзорният съвет на НЗОК се събра, а председателят му и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева увери, че при необходимост ръководството на болницата ще може да иска повишаване на определените от Здравната каса месечни лимити за лечение на деца.

Въпреки уверенията на Начева, че има възможност болно дете да бъде прехвърлено от едно отделение в друго, това не е вярно, смятат протестиращи. Затова излизат и с категоричното си искане статутът на болницата да се промени.