Историята с ремонтираните, но празни язовири, продължава. Вчера служебният икономически министър Кирил Петков показа още два такива язовира. Днес с право на отговор в студиото на bTV бе бившият икономически министър Лъчезар Борисов.Той заяви, че язовирите се източват и то в нарушение на законодателството.

Освен това Борисов обясни, че собствеността е прехвърлена за показаните язовири: „Тя е прехвърлена до Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" и то е собственик, а принципал е министърът на икономиката. Може би имат предвид, че финансово между ДКК и това предприятие не е изчистен въпросът.“

Според Кирил Петков всички пари по ремонтите на язовирите са платени, но още не са влезли в експлоатация. Министърът на икономиката обяви вчера, че и трите язовира - „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“, са завършени и предадени на Държавната консолидационна компания в 31 декември 2020 г. Тогава е било и платено за работата.

"Шест месеца по-късно те така и не са предадени на държавната компания, стопанисваща язовирите и те никога не са били завирявани", каза още Петков.

Лъчезар Борисов обясни пък, че са предадени пълни, а сега се изпускат незаконосъобразно. „Може би съветниците на Кирил Петков го подвеждат, Държавното предприятие по стопанисване на язовирите изпуска тези язовири, но не знам кой им нарежда“, каза Борисов в „Лице в лице“.

Той допълни още, че това е така, защото при предадената работа са били пълни и показа снимка, с която аргументира своите твърдения за „Пазар дере“, който по думите му е изпуснат на 31 май. Според него се случват странни неща.

Той представи и фактури за цената на бетона и превоза. „90 лв. на куб м и 95. на куб. м. Около 90 и 95 лв. варира цената на места и по-ниска“, заяви бившият икономически министър.