Шест нови апарата ще бъдат закупени за Отделението по хемодиализа в Севлиево. Това съобщи пред минути министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Решението е взето след телевизионен репортаж, от който става ясно, че лечебното заведение спешно се нуждае от апаратура. На животоподдържащата процедура разчитат 35 пациенти от Севлиево, Павликени и околните села.

Системите за хемодиализа се повреждат все по-често, а медиците са принудени да местят пациентите по време на терапия. От 13 апарата само два отговарят на изискванията за определен брой работни часове.

Недоволството зрее, тъй като нито ръководството на болницата, нито общината се ангажират с решаването на проблема. „Апаратите действително са стари – преди две години бяха купени два нови, а другите са рециклирани и са в края на физическия си живот”, признава директорът на плевенската болница д-р Пламен Цеков пред bTV.

„След като разбрахме за проблема, проведохме среща с министър-председателят Бойко Борисов и се взе решение за закупуването на тези 6 апарата”, обясни министър Ананиев.