Ако мерките се спазват, то със сигурност ще има намаляване на броя на новозаразените, което ще се случи постепенно. Това заяви доц. Ангел Кунчев, според него най-амбициозната цел е да се намалят положителните проби с 35%, което трудно би било постигнато.

Относно новите мерки и дали те са закъснели, доцентът заяви:

„Не е важно само въвеждането на мерки, но и тяхното спазване. Ако в обществото има дисциплина картината изглежда по-съвсем различен начин, но трябва да има и доверие. У нас има два основни проблема - недостига на кадри и недоверието в системата, което води до неизпълнение на мерките“, заяви той.

Според него в такава пандемична обстановка с нов и непознат вирус е невъзможно да бъдат правени дългосрочни планове.

„Никоя страна е готова за подобна ситуация и не може да се предвиди какво точно да се случи. Няма как да дадем и точен план какво ще правим. Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките, най-напред ще възстановим работата на детски градини и ясли и училищата от 1-4 клас. Би било грешка на 21 декември да отворим изведнъж всичко“, каза още той в ефира на Нова телевизия.

Той категорично заяви, че най-важното в момента е да се спазва баланс – опазване на здравето, поддържане на епидемията в нормални нива, като не се затварят големи сектори и се пази икономиката.

Според него няма забавени мерки, а те са напълно навременни.                   

„Виждате как се приемат тези значително по-меки мерки от обществото, какво би станало ако приемем по-строги такива“, коментира Кунчев.

Относно спирането на трансформирането на "Свети Мина" в Пловдив, той коментира, че днес ще разговаря с представители на медицинския щаб под тепетата, за да изясни проблема.