Общината не поддържа много от кучешките площадки в Пловдив, а някои от тях са в окаяно състояние, установи проверка на TrafficNews.bg. Нещо повече, разбитите площадки създават предпоставки за инциденти, както за домашните любимци, така и за собствениците им.

Основният проблем е, че мрежите на оградите са скъсани и кучетата могат да излизат извън клетките. Общинските власти обаче нехаят за състоянието на площадките. Веднъж открити с фанфари от районните кметове, след това те биват забравяни. „Паркове и градини”, които би трябвало да поддържат съоръженията също не смятат площадките за приоритетни.

От немай-къде стопаните, които водят домашните си любимци на съответните места, се опитват с подръчни материали да поправят по-основните щети. Често можем да видим мъже да подсилват оградите с тел или свински опашки, както и да слагат камъни на местата, от които кучетата излизат. В някои паркове това се оказва временно решение, но в други опитите са безуспешни.

„Много често кучето ми се промушва през дупка на оградата и излиза на пътя, където минават коли. Страх ме е да не го блъсне някоя”, разказва стопанин на четириного пред репортер на TrafficNews и показва дупките в оградата на на бул. „Марица – Север”.

Проблемът не касае само собствениците на кучета, а и всички минувачи.

„Миналата седмица куче излезе от ограденото място и захапа мъж”, твърди очевидец.

Има места, на които дори оградата е почти съборена и е възможно да бъде прескочена от по-едро куче.

Във всички паркове има много изровени дупки в земята. Посетители твърдят, че когато кучетата се гонят, вероятността да стъпят на грешно място и да се контузят е голяма. За техните проблеми обаче никой не се трогва, а общинските власти ходят по тези места само, ако имат да откриват нещо.

Още новини ТУК

Авел Бялков,TrafficNews.bg