Валери Симеонов би камбаната за тревога. Секунди след срещата на върха между лидерите на парламентарно представените партии той обяви, че Корпоративна търговска банка може да фалира до края на седмицата.

"Парламентът трябва да промени един член в закона. Това е едно от основните неща. В противен случай банката може да фалира още в петък", заяви Валери Симеонов в кулоарите на Народното събрание.

„Това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в Българската банка за развитие".

Това каза в „Здравей, България" по Нова телевизия Любомир Весов, бившият директор на КТБ.

По думите му през този период преобладаващо средствата в банката са били на държавните фирми и всичко е щяло да се случи лесно и безболезнено. „Имаше малко граждани депозанти и последствията нямаше да бъдат толкова тежки за тази част от населението, които в момента страдат от затварянето на банката и че не могат да ползват средствата си", допълни още той.

На въпрос кои са тези кухи фирми, които са изтеглили кредити в размер на милиарди левове бившият директор отговори, че това са фирми, които са свързани със собственика Цветан Василев. „Това обяснява и тази обезценка, която е записана в доклада на трите одиторски компании, но това са загубите, които ще понесем всички", аргументира се Весов.

Според него е имало пълна липса на контрол и безотговорност от страна както на собственика на банката, така и на тези, които са подписвали. 

Очаква се да бъдат разпитани 20 служители на БНБ по делото за КТБ, като до момента показания са дали 13 души. Разпитите на служителите на БНБ в Столичното следствие по делото за източване на 206 милиона от Корпоративна търговска банка продължават. Далите показания служители, отказват коментари пред журналистите.

TrafficNews.bg