Столични общински съветници предлагат градинките да бъдат прехвърлени на жителите на блоковете около тях, за да могат да ги поддържат.

"Идеята ни е чрез този проект да се върне обществения дебат в темата: Къде е пресечната точка между частния и обществения интерес. Има нужда от подобряване на начина, по който изглежда града ни и усилията на всички чрез това наше предложение могат да бъдат още по-комплексни", обясни Иван Велков, който е един от вносителите на проекта на наредбата.

Той уточни, че това не е нова идея и такива тези са лансирани още преди 10 години.

Според Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС, в направените предложения се касае единствено и само за задължения, които касаят гражданите.

"Няма механизъм, който да стимулира това тяхно участие и да ги направи партньори на общината. С този текст на наредбата ще загубим и досегашната подкрепа, отколкото да продължим да я получаваме", на мнение е Радева.

"Тези текстове повдигат темата за отношенията в етажната собственост. Това е въпрос, който дълго време е силно неглижиран както в обществения, така и в политическия дневен ред. Всеки повод за повдигане на разговора в тази посока е полезен", смята Ламбро Попов от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

По думите му и към момента хората нямат пречка да не поддържат околоблоковото пространство. Всичко е въпрос на самоорганизация и лична инициатива.

Лорита Радева допълни пред bTV, че общината също е страна в този процес и подпомага това чрез програмата "Зелена София", която съществува от 2011 г. и помага за облагородяване на пространството около блоковете.

Предложението тепърва трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.