Вторият  по големина град в България може и да няма зоологическа градина, но коронавирусът даде невероятен шанс на малките пловдивчани да се запознаят донякъде с многообразието на фауната ни. Звучи абсурдно, но именно благодарение на коронавируса някои от тях за пръв път видяха и пипнаха животни, които иначе са гледали само по телевизията или в книжките, пише glas.bg.

Пандемията, която ни затвори по домовете ни и която преустанови доста индустриални производства, която остави колите ни в гаражите, а автобусите почти се стопиха, изведнъж подобри рязко качеството на въздуха. По цял свят.

А това, както и оставането вкъщи на хората очевидно се отрази благоприятно на животинчетата. И... те се развихриха! Пловдив буквално беше нападнат от костенурки, таралежи и катерици! Бодливковците, които сега излизат от зимен сън, усетиха, че не рискуват особено да бъдат прегазени от автомобили, и изпълзяха по дворовете на хората.

 

Обикновено пловдивчаните се „сблъскват“ с тях през нощта, когато симпатичните муцунки обикалят, за да търсят храна. Впрочем известно е, че за една нощ те са в състояние да изминават по 3 километра, докато докопат нещо за хапване.

Вероятността да срещнете костенурка в България,  е много малка. Интензивното земеделие, бракониерството, прегазването по пътищата, пресушаване на водоеми... всичко това скоро съвсем ще изгони тези уникални животинчета – едни от малкото останали живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват.

Но сега... няколко пловдивски семейства, които имат дворове, се похвалиха с „гостите“ си:

И за да е пълна картинката, дворовете под тепетата се „разкрасиха“ с рунтави опашки, които иначе си обитават предимно парковете и овощните градини.

Читателка на медията разказа, че една такава грациозна катерица е престояла цели 3 часа на кайсията в двора й, защото... кучето било на двора и я дебнело под дървото. Наложило се да го приберат, за да може рунтавелката спокойно да скочи и да избяга в неизвестна посока.

Жители на Стария град пък съобщават за единични появи на жаби в техните дворове.