„Вярвайте ми, до преди няколко дни не знаех, че това не е АМ „Струма”, каза Комитова. „Това е един обикновен междуградски път – не е магистрала, не е и скоростен път”, отново подчерта тя. „С просто око всички виждаме един широк, хубав път. Но с просто око не можем да усетим наколните по пътя”.Това заяви пред Нова регионалният министър Виолета Комитова по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45 северномакедонски граждани.

„Проверката на фаталния участък от АМ „Струма” след катастрофата от миналия вторник отне една седмица. Подобни проверки отнемат много време. За съжаление трябва да ги правим регулярно, но заради трагичния повод трябваше да извършим спешна проверка. Много ми е тъжно, че трябва да говорим по повод катастрофата, и отново искам да поднеса своите съболезнования на близките на жертвите”. 

„Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е79 – той е с максимално позволена скорост от 90 км/час. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/час.

По думите й проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, които трябва да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”.

Мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка, знак за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци – не мога да кажа какво е на място. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”.

По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средтсва, с които дори ще бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми.