Младежите в България с основно и средно образование са по-склонни да заминат в чужбина при възможност. Това заявява вицепремиерът Марияна Николова в писмен отговор на депутатско питане за тенденцията за напускането на трудоспособни българи. В отговора си до депутата Георги Гьоков от БСП, Тодорова цитира изводи от доклад на НСИ и документи на БАН.

Според данни на Института за икономически изследвания при БАН – извадка от 3907 лица на възраст 15-65 г., между 23 и 25% от респондентите с висше и средно специално образование биха емигрирали. От друга страна, голяма част от българите, завърнали се у нас, като мотив да останат, посочват основно семейни и социални причини. В същото време мечтаната първа работа за младежите у нас е: Зад бюро, в сферата на услугите.

„Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти. Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана. Над 90% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование“, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания "TELUS".

"Основен стимул за младите служители е заплатата, както и гъвкавото работно време", коментира Кристина Кънева от "Gemius Bulgaria", компанията провела проучването. Родителите – без вяра в способностите на децата си "С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси", обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор. Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.