Разказахме ви за една прекрасна инициатива на Столичната община. Инициатива с кауза, в която 300 домакинства решават да направят нещо добро за себе си, за квартала си и за планетата.

Наглед прекрасната инициатива, обаче, е напът да се опорочи. Защото сякаш зад нея се крие извиване на ръцете на онези, които искат децата им да имат къде да играят пред блока.

"Участвайте в каузата, иначе няма да ви ремонтираме площадката".

И тук идват върпосите: Кой, как, кога и най-вече: Защо?

Причината да се съмняваме в чистотата на каузата е една проста проверка, която нарпавихме от TrafficNews.

Припомняме ви, че самата инициатива е час тот проекта "Benefit-As-You-Save" - пилотна инициатива, в която за пръв път ще се събират хранителни отпадъци от гражданите.

В каузата са избрали да се включат 300 домакинства от четири блока в столичния кв. "Надежда". Напълно доброволно.

Гражданите можеха да получат своя комплект контейнери в рамките на 4 дни. Вчера беше последният, а ние решихме да ги попитаме каква е мотивацията им да участват в нещо подобно.

"Прегърнах каузата, защото е свързана с много други хубави неща, които се случват тук", заяви пред TrafficNews гражданка.

Въпросното "хубаво нещо" се оказва площадката пред блока.

Граждани ни споделиха, че от Столичната община поставили условие, което обвързвало участието в еко проекта с ремонтирането на площадката за игра.

От "Московско 33" ни обясниха, че подобно нещо няма и решението за ремонта дошло впоследствие като жест към доброволците. Не знаели как точно домоуправителите представили нещата пред надежденци.

Освен този доста интересен факт, друга жена заяви пред нас, че разбрала за заявеното си участие постфактум - с една дума въобще не е знаела, че е включена в какъвто и да било списък.

Как се получава така?

Уж доброволно заявяваш участие, уж попълваш протоколи (нещо, подробно обяснено на сайта на Столичната община), а в един момент името ти се оказва в списък, без да си го вписвал сам.

Потърсихме обяснение от "Московска" 33, а от там ни обясниха, че причината за подобни случаи е проста - набирането на доброволците се е случило преди една година, а от тогава някои апартаменти може би са сменили собствениците си - някои обитатели са починали, други апартаменти пък са били продадени или отдадени под наем.

Въпросната площадка, която е жест от страна на общината, е построена по проект.

Стои въпросът дали става дума за изнудване, дали става дума за усвояване на средства и дали прекрасната еко инициатива не е била параван за нещо друго.

Кампания за рециклиране, в която са били включени голям брой хора (без знанието на част от тях), за да се задейства инициативата и уж да се построи площадката по проект, от който едни хора да се сдобият с едни пари.

Това, разбира се, са само размишления. Няма доказателства. Има само - този каза, онзи рече. Фактът, обаче, че двама напълно различни граждани ни казаха едно и също нещо, а Общината (може би) ни излъга, ни кара да си задаваме определени въпроси. Отговорите оставяме на вас.

Смет за ток! Експеримент на общината със столичани от На 300 домакинства от квартала дават контейнери за био отпадъци