Затворник от Бобов дол иска 50 хил. лв. обезщетение от ГД "Изпълнение на наказанията". К.И. е внесъл молбата си в съда в Кюстендил, но магистратите я отхвърлиха.

Лишеният от свобода твърди, че му било нарушено правото за ползване на книги от библиотетката, както и не го включили в подготвянето на коледната украса и конкурс.

Това му създавало притеснения, негативни настроения, уронвало човешкото му достойнство и пораждало чувство на малоценност.

Мъжът е настанен в І група, с асоциално поведение, със социопатна личностова структура, със зависимост към кокаин и амфетамин.

По време на съдебното заседание обаче станало ясно, че коледният конкурс е бил за останалите групи, но не и за І група, където има специален режим за охранителните съоръжения. Там се настаняват затворници в постоянно заключени помещения при засилен надзор и охрана и не могат да участват в колективни мероприятия.

Доказано било, че затворникът е ползвал книги от библиотеката, но нови се предоставят само, ако са върнати вече предоствени такива. К. И. имал невърнати книги, заради това не е получил нови.

Съдът в Кюстендил отхвърли иска на лишения от свобода и го осъди да плати 350 лв. разноски за вещо лице. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.