Цената на меда на дребно скача с 20%, заяви Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. По думите му в момента един буркан мед се продава по около 8-9 лева, а новата му цена ще бъде с лев или два по-висока и ще достигне 10–11 лева.

Причината за поскъпването е, че тази зима 60% от пчелните семейства са загинали, което довело и до по-нисък добив.

"Хората вече вдигнаха цената. Те скоро извадиха меда и въобще нямат намерение да го продават евтино", заяви Куманов за "Монитор“  като добави, че цената на дребно може да падне чак зимата.

На едро обаче цената остава без промяна. В момента, ако решим да купим по-големи количества от сладкото изкушение ще трябва да платим по около 5 лева за кило, а цената основно се определя от вноса от страни като Украйна и Китай.

Според Куманов годишно от Китай внасяме по около 5000 тона мед, а от Украйна дори повече, но пчеларят не можа да даде конкретни цифри.

Причината да докарваме мед от чужбина е, че украинците имат доста голяма производство и ни го продават по 1,90 евро за килограм, което е около 4 лева. Това спестява доста разходи на родните производители, а пък и им позволява да надуят цената и да печелят много повече.

Куманов обаче уточни, че потребителите не могат да се ориентират дали бурканчето, което купуват е родно производство, или не, тъй като тарикатите слагали етикети на български език и пишели, че сладкият сироп е направен у нас.

Освен заради смъртта на пчелите зимните студове също са оказали неблагоприятно влияние на пчелния добив.

"Студът порази дръвчетата и пчелите останаха без овощната паша. Акацията и липата също не дадоха исканите резултати, както и билките, които заради високите температури също не позволиха да се събере достатъчно пчелен мед", бе категоричен председателят на браншовия съюз "Пчела" в Кюстендил Тихомир Стоицов.

Така през зимата пчелните семейства бяха на ръба на оцеляването, а тези, които се запазиха, се развиваха трудно, уточни той.