Пакет от един милиард и половина е заделен в помощ на бизнеса и ЕРП-тата, за да се преодолее енергийната криза.

Това съобщи премиерът Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт":

„В момента системата, както се управлява, е, че на битовите потребители цените на януарската сметка, февруарската сметка, няма да се повишат, а за бизнеса това, което вече е дадено като възможен таван - до 250 лева, който досега го нямаше, всъщност ще им даде възможност да получат компенсацията, така че реално да не трябва бизнесите да правят нищо повече, освен да си платят сметките“.

Не са се образували дисбаланси, които да избият след края на мораториума. По думите му опорните точки на различни говорители по тази тема ще бъдат разбити, когато се види, че „няма такива страшни сценарии“.

Според Петков от ГЕРБ се създават нагласи и паника, че цените на тока и газа са извън контрол. Той увери, че пакет от близо милиард и половина (лева - неуточнено, бел. ред.) ще влезе в подкрепа на бизнесите и ЕРП.

Мантрата, че като падне мораториумът, цените ще скочат до небето премиерът определи като „чиста пропаганда и глупости“.

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши добре работата. Сметките ще покажат.Всичко е под контрол“, заяви Кирил Петков.

„Булгаргаз“ нито ще бъде разделян, нито нещо ще се случи на фирмата, поясни министър-председателят. По думите му „начинът на управление ще има само една цел – да максимизира най-доброто, което тя може да направи за цените на газа в България“.