Правителствената делегация, водена от министър-председателя кацна на летището в Скопие. 

„Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”, заяви Кирил Петков пред Нова телевизия.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония сепоред който историята да не е единствения комуникационен канал.

Визитата е буквално в първия ден на новия кабинет на Република Северна Маквеония. Петков пристига  заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Около 10 ч българско време колегата му Димитър Ковачевски ще го посрещне, след което двамата ще проведат среща на четири очи.

Нагласите и на двете е те да преминат в конструктивен и добронамерен тон.  „Разговори за бъдещето” - така пък  Ковачевски описа предстоящите срещи с българския си колега.

Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард. Припомням, че през ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за националана сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание.