Днес се пише история. "Когато Пеевски протестира срещу правителството, ГЕРБ показва, че няма да даде подкрепа, когато "Възраждане" и г-жа Митрофанова са срещу нас, а площадът е пълен с хора, които казват "Подкрепяме те", вотът няма значение. Ако падне правителството, първият мандат идва при нас. В същия екип ще отправим официална покана към всеки депутат, който иска да е част от независимо мнозинство", каза той.

Според него в ИТН няколко депутати са ръба. Те се разкъсват между това дали да са лоялни към партията си и да са на площада с г-н Пеевски, или да последват съвестта си. 

Какво означава да си лоялен към лидера си и да натиснеш бутон , който да хвърли страната към нови избори в средата на войната, попита премиерът.  

Днес какво се случи- нямаше кворум в народното събрание. Новата коалиция гласува да падне Никола Минчев, но те нямаха нов кандидат. Трябваше да се приеме закона за европейските средства, за да получим 2,6 милиарда от Плана за възстановяване, но тях ги нямаше. Ако не приемем бюджета, няма да можем да увеличим пенсиите от 1 юли. Точно в този момент няма кворум, заяви Петков. 

Според него има хора и от други политически партии, които осъзнават колко тежка криза може да стане. Те не разбират своите лидери, защо реагират по този начин в тази сложна ситуация, смята Петков.  

Ако някой не се присъедини към нас по правилните причини - каузата, България, историческия момент- нямаме нужда от такива хора. Ако е заради лични интереси няма смисъл, защото утре те ще имат други интереси и тогава няма смисъл. Ние им казваме само да бъдат от правилната страна на историята, а не заедно с тази безпринципна коалиция от партии, които не са свързани от нищо.

Единственото, което е от значение дали ще можем да убедим 121 депутата да повярват, че отговорността им към България е най- важна. През последните 3 месеца имахме 109 депутати плюс Слави Трифонов, който ни саботираше. Вчера видяхме как депутати от ИТН защитават позицията на правителството, каза премиерът. 

Той заяви, че не би разговарял с Ахмед Доган, с Пеевски, С Борисов, с Костадин Костадинов, със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. 

"С всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на правителството оттук нататък, сме готови да говорим официално и да отговорим на всичките им въпроси", каза той. Петков отхвърли опцията ПП да подкрепи друго правителство или коалиция, "в които хората, които взимат решения, не са на преден план".

"Докато тези хора  са скрити и управляват с смс-и, това е правителство на задкулисието. По-добре да отидем на избори", каза той.

 Докато някой управлява с смс- и, няма как да говорим с него, заяви той и даде пример с Корнелия Нинова и Христо Иванов, които разговарят, въпреки идеологическите си различия. 

Кирил Петков заяви, че не е женен за премиерския пост. "Но в нашия отбор имаме ясна структура. Аз по-добър министър на финансите от Асен Василев не мога да намеря. Как да бъде премиер като той е перфектен министър на финансите?!"  

На въпроса дали Никола Минчев не е по-добър вариант за премиер, Петков отговори че Минчев отново ще бъде издигнат за председател на Народното събрание , ако съберат 121 депутати. 

По въпроса с френското предложение за Северна Македония , Петков съобщи че в Министерски съвет е взето решение, въпросът да бъде поставен пред Народното събрание. Утре ще бъде свикана външната комисия, на която ще присъства външния министър. 

Продължаваме промяната ще предложи външна комисия да има всеки ден , за да покажем нашата готовност да работим по въпроса. Но ако другите партии продължат да блокират работата на комисията, това е върха на безпринципността, каза премиерът. 

Президентът вместо да дава съвети, вместо да философства кой да вземе решение, да събере КСНС . Ако не - да не се изказва. 

Нови избори и служебно правителство означава, че поставяме България на трупчета. 

За да паднат цените на бензиностанциите, трябва да сменим ръководството на КЗК. Но това може да стане само с решение на Народното събрание, заяви Петков. 

Винаги следвайте принципите си, не правете сделки със съвеста си, завърши премиерът и благодари на хората , които го подкрепят.