Димитър Серафимов – Келеша и Серафим Серафимов обжалват мярката си за неотклонение „задържане под стража” в  Окръжния съд в Пловдив. Те бяха оставени зад решетките с решение на районните магистратите по делото.

В началото на мярката адвокатът им Красимир Елдъров поиска да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза на Димитър Серафимов, във връзка с това, че при задържането му вероятно е бил нанесен побой от полицаи, тъй като по тялото му имало следи от насилие.

Защитата представи в съда медицинско удостоверение за брата на Келеша – Георги Серафимов, който  също е бил задържан и върху него вероятно е упражнено полицейско насилие. Георги обаче е бил освободен след 24 часа от ареста, тъй като не му е било повдиганото обвинение.

Елдъров поиска да бъдат изискани от канцеларията на съда протоколи от разпитите – на мулетата на Келеша  - Галя Паскалева и Георги Господинов, обвиняеми по същото дело и разпитвани по случая. Съдът не прие мотивите на защитата за протоколите от разпитите, но назначи съдебно-медицинска експертиза на Димитър Серафимов.

От прокуратурата заявиха, че двамата Серафимови са извършили тежко умишлено престъпление. Обвинението има показания на свидетел, който е действал като муле в техните схеми. Имало данни за множество курсове по предполагаема престъпна схема – неговият телефонен номер е бил записан в дома на Димитър Серафимов.

Множество измами, две от които са били в два последователни дни 22 – 23 юли съответствали на три досъдебни производства и една преписка по още един сигнал.  По думите на прокурора показанията съвпадат с описанията и местата на извършване, както и сумите. От показанията е станало ясно, че в обвиняемите са замесени поне по 5 случая, макар обвинението де е само по един от тях.

Фамилията действа от години. Цялата рода на Келеша е в престъпния бизнес с телефонни измами. Във връзка с престъпленията, бяха арестувани и Галя Паскалева и Георги Господинов. До успешния завършек на операцията се стига, след като едно от "мулетата", наето да прибере парите от поредната жертва, проявява съвест и когато наивната жена му предава 2000 лева, той отива и съобщава в полицията. Криминалистите поставят под наблюдение цялата верига и след няколко дни прибират Серафимов и компания.

TrafficNews.bg