Ако ви липсва адреналин или искате да се поставите на мястото на герой във филм на ужасите, можете да опитате да преминете през подлеза на бул. "Цариградско шосе" на кръстовището с бул. "Освобождение" и "6 септември". 

Подстъпите се намират от южната страна до мебелния магазин и от северната до бензиностанцията. През съоръжението минават и огромни тръби, но проблемът далеч не е в това. Истинска мизерия - камари от боклуци, кал, изпочупени стъкла, ерозирала инфраструктура - това е състоянието на подлеза.

Наш репортер отиде да се запознае със ситуацията отблизо, а включеното наблюдение, както се нарича в социологията методът, даде още по-стряскащи резултати. Подлезът не просто е в окаяно състояние, а се е превърнал в убежище на скитници. Клоаката притежава всички индикатори за риск - риск за сигурността на хората, за здравето им. От развъдника на бактерии се носи непоносима миризма, а човек трябва да е овладял най-дълбоките тайни на еквилибристиката, за да стигне от единия до другия край невредим. Освен акробатика и щипка за нос, нужни са още храбро сърце и доза безразсъдство. 

Коментар за състоянието на подлеза потърсихме от кмета на район "Източен" Николай Чунчуков, който обясни за TrafficNews.bg, че е добре запознат с проблема. 

"Този подлез отдавна не функционира, състоянието му наистина е лошо, няма и осветление. Не е ремонтиран от 15-20 години. Обновени са другите два подлеза от двете му страни, които се намират в непосредствена близост. Когато има финансиране, ще пристъпим и към неговия ремонт", обясни Чунчуков. 

По нищо не личи обаче подлезът да е изваден от експлоатация, тъй като достъпът до него е свободен, няма и табели, които да указват, че не е препоръчително да се минава от там, особено от хора със слаби сърца, но и не само.