Пътна полиция няма да работи днес следобед. От 15:00 ч. до края на работния ден в цялата страна няма да бъдат предоставяни услуги на граждани на гишетата за регистрация на МПС.

Причината е извършване на промени, свързани с инсталирането на нов софтуер, съобщават от "Пътна полиция".

Освен това от КАТ въвеждат и нова, по-сериозна мярка за контпола на товарните автомобили, които се движат по родните магистрали. Мярката се взима непосредствено преди очакваният голям трафик преди националния празник.

Новият режим се въвежда за пръв път в страната, а от КАТ се надяват, че това ще доведе до добри резултати.

Пред Нова телевизия комисар Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в ГНДП, обясни, че от петък камионите ще започнат да се саморегулират. Това означава, че КАТ няма да отбива тирове и те сами ще трябва да спрат на местата, където е въведена забрана за тяхното движение.

Ако указанията не бъдат спазени и някой от шофьорите е хванат в нарушение, от КАТ предупреждават, че ще последват сериозни наказания.

"Не казваме, че няма да има контрол. Напротив - контролът ще бъде засилен. Тази заповед е от доста години и досега действащите забрани сме ги обезпечавали с полицейски служители в началото на забраната. Спирали сме тежкотоварните автомобили на паркинг, където е имало, а където няма – сме ги спирали в аварийната лента", заяви Рапчев.

Утре забравете за КАТ! Гишетата за регистрация на МПС няма да работятПричината е извършване на промени, свързани с инсталирането на нов софтуер

Идеята е камионите да спират на повече места, а не само където са полицаите, защото при тръгването им, след изтичане на забраната, се образуват големи опашки. Полицейски патрули ще има на всички места, където е въведена забраната.