Къщата на Филибос Нишанян, която общинските власти обещаха на Дружеството на пловдивските художници, отива на търг. Базата на ул. „Омуртаг” №1 се превърна във втори дом на творците, след като стана ясно, че галерията им на ул. „Гладстон” ще бъде съборена, за да бъде построена нова сграда на мястото й. За да могат обаче да влязат в реално владение, те трябва да участват в наддаването, което ще се проведе на19 януари, съобщава PlovdivTime.bg

Обясниха ни, че това е единствената възможна процедура да ползваме сградата за база на художниците. Подготвям документите и се надявам, че няма да има неприятни изненади, лаконична бе Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството. За всички артисти, които членуват в организацията, остава надеждата, че няма да възникнат проблеми и след търга ще продължат да я ползват. 

Припомняме, че Дружеството на пловдивските художници вече започна работа в сградата. В средата на септември миналата година там се проведе възстановеният след дълги години Международен пленер по живопис. В залите на красивата възрожденска къща се провежда и курсът за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство на Ecole de Chailot и с подкрепата на Университет по Архитектура, строителство и геодезия, община Пловдив, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. 

Къщата „Филибос Нишанян” е със застроена площ от 130 кв.м, на два етажа, с таван и изба. Предназначението й според обявлението на търга е „сграда за култура и изкуство”. Пак там е уточнено, че наемът е за период от пет години, а началната тръжна цена е 156 лв. Стъпката за наддаване ще бъде 5 лв. 

Красивата възрожденска сграда е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение, деклариран с писмо №395 от 13.02.1985 г. на Националния институт за паметниците на културата. 

Къщата е строена през ХIХ век и е една от емблематичните сгради на Възраждането – принадлежи към късния симетричен тип с една ос на симетрията, минаваща надлъжно през салона и стълбата, която е скрита, затворена и следваща дъгообразен таван. Приземният етаж се състои от две големи стаи, салон и две малки второстепенни помещения, а горният е с просторен правоъгълен салон, две големи предни и две задни стаи. Главната фасада е симетрична, с портик и колонада, увенчана с дъгообразен фронтон, разказват специалистите в сайта в сайта за Дигиталното културно наследство на Пловдив.