Къртицата, която изгражда последните метри от отсечката на третия лъч на столичния метрополитен в центъра се очаква след около седмица, някъде след 20 февруари, да излезе при бъдещата метростанция при Театър "София".

"В момента мегамашината, която се движи под северния край на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", вече е подминала пресечката с ул. "Оборище" и се намира на около 150 м от метростанцията и на само на 100 м преди бул. "Мадрид", уточни за "Монитор" Ангел Джоргов, зам.-началник "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД.

"Шахтата за излизането на къртицата вече е готова", добави той.

По думите му, машината до преди време е вървяла под източното платно на булеварда, а сега вече е преминала под коритото на реката и е откъм западното платно. Причината да не се копае и изгражда тунелът по права линия е геологията по протежение на трасето, а също така и започналото строителство на отклонението на метрото в посока към "Слатина".

По него се работи от миналата година при пресечката на канала и улиците "Шипка" и "Мизия", в югозападния край на Военна академия.

Следваща станция: 13 от влаковете за третата метролиния са у нас, тече обучение на машинисти

Ангел Джоргов успокои, че тунелът, който сега се довършва при бул. "Мадрид" е далеч от сградите.

"Очаква се през октомври да бъде пуснато движението между станциите "Красно село" и "Попа", а до края на годината или началото на следващата и до станцията на бул. "Владимир Вазов", поясни Джоргов.

По новата линия на метрото в София ще се движат 20 влака, 13 от тях са вече са доставени.

Те ще се управляват с изцяло нова система, която ще бъде тествана през пролетта. Вече е започнала подготовка за работа на специален тренажор на 25 от машинистите.

Метро, пътища, екология... Фандъкова мисли за София, не за избориРаботата в София не трябва да зависи от това дали има избори, настоя тя