Внимавайте с четвъртото "Д", което бе прибавено към триадата - дисциплина, дистанция, дезинфекция - витамин Д. Предозираната имуностимулация и лошите емоции също са вредно за здравето. 

"Не предозирайте с витамин Д! Не трябва да се използват изобилие имуностимуланти и това да се случва постоянно. По-добре е правилното хранене, физическа активност и добри емоции – който не издържа да гледа постоянно телевизия, нека не го прави, защото наистина нещата се преекспонират. Преекспонирането потисна хората, доведе до страх и недоверие", за това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Доста колеги станаха коноролози напоследък, но противоречието в говоренето от лекари е опасно за обществото, допълни проф. Кантарджиев. Той припомни, че за маските не бива да има каквито и да негативни настроения, тъй като тя е едно от най-големите ни оръжия срещу COVID-19.

"Най-важното в момента е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил, всички знаем, че не е приятно да я носим на носа си, но всички трябва да мислим за здравето на семейството, на околните. Като стои някой пред мен с маска на разстояние на 1,5 метра разбирам, че ме уважава и ме пази. Маската намалява доста възможността да се заразиш. Ако другият е болен и е с маска при един спокоен разговор трябва минимум 1 час да е срещу вас, за да се заразите", посочи професора. 

Проф. Кантарджиев добави, че е изключително важно, който е с очела да ги носи, тъй като често пъти заразяването става от очната лигавица. 

Той препоръча и всички трудови колективи и училища да се запазвят с бързи антигенни тестове, за да може да се контролира заболеваемостта. 

"Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще ни спаси и от коронавирус. Най-важен е контрола и самоконтрола", завърши той.